woensdag 10 oktober 2018

eerste week van oktober en nog steeds twintig graden.

Dag lieve mensen, we zitten in de herfst en de temperaturen zijn nog zomers. De herfstkleuren beginnen al te komen en het is tijd om te vormen. Wat te doen met de bonsai? Uitsnoeien en bedraden van een taxus bijvoorbeeld.Aller eerst kan er nog altijd bemest worden. Vorig weekend heb ik nog visemulsie bijgegeven, de abrakas(=vaste mest) is nog werkzaam en vandaag s'morgens heb ik een bladvoeding op basis van algen extracten gegeven. Het plan is om nog een vloeibare pk mest te geven het volgende weekend. . Ik kies voor een fosfor kalium mest omdat deze zorgen voor stevige planten en wortels, niet zo zeer voor groei. Te veel groei nu juist voor de winter kan schade veroorzaken bij vorst. Ook het terug snoeien van loofbomen kan beter nog wat uitgesteld worden.

Taxus:

boven zag je al een foto van een taxus die ik opgekweekt heb in volle  grond. In het voorjaar van 2017 opgepot in pure bimps. De volgende foto's gaan over de verzorging van de boom tot zijn vorming nu.


De boom net voor dat hij opgepot gaat worden. Je kan zien dat er voldoende fijne wortels dichtbij de stam aanwezig zijn, dat is gunstig voor zijn verdere leven in (bonsai)pot. Met een eetstokje worden ook alle resten van leem uitgerammeld.


Boven en onder na het terug snoeien en uitspoelen van de wortels.


Zo ziet dat er goed uit; fijne wortels kort bij de stam. Hij kan zo in een platte schaal geplant worden. Ik kies er echter voor om hem in een iets grotere houten bak te zetten, kwestie van hem nog een paar jaartjes laten door te groeien.


Nieuwe scheuten à volonté.


Een eerste eerste stijling die der niet op trekt:(


Terug laten groeien....


...en op een dag toen de planeten op de goede volgorde stonden kwam er dit van. Tevreden, zo kan hem de winter door. Dan zijn de takken gefixeerd en kunnen de draden er uit. In de zomer kan hem dan verder groeien tot deze tijd volgend jaar voor een nieuwe vorming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten