zondag 4 februari 2018

Bonsai. Garden. Pinus parviflora met wortelrot.


In de tuin zitten we al enkele jaren met een probleem van geel wordende Pinus parvifloras. Dit houdt enkele jaren aan en heeft soms het afsterven van de plant tot gevolg. Op regelmatige basis word geprobeerd om de planten er bovenop te krijgen. Door te behandelen met pesticiden of door extra mest, groeihormonen noem maar op niks helpt.

Naar aanleiding van de laatste die er aan gestorven is, deze zat helemaal los in de grond, zijn we begonnen met het vervangen van de grond door echte bonsai potgrond. Dit is dan een mengeling van akadama en kiryu. We hebben zo zeven bomen gedaan.

Hoe zijn we te werk gegaan:
We hebben de stukjes taart techniek toegepast. D.w.z. dat we stukken van de grond vervangen hebben om de boom niet helemaal te hoeven uit graven. En dit blijkt een uiterst effectieve manier te zijn om te kijken wat er onder de grond aan de hand is. De grond is zanderig goed doorlatend niet te nat zelfs niet in deze natte periode. Bij twee bomen hebben we emelten en volwassen kevers van de meikever aangetroffen, bij de rest van de bomen het normale bodemleven. Regenworm en verschillende duizendpoten. de bomen staan meestal een beetje verhoogd soms broederlijk langs elkaar, de ene gezond de andere kwijnt weg, kortom alle groeiomstandigheden zijn optimaal.

Toch hebben we bij ze allemaal wortelrot vast gesteld en ik vraag me af waar dit vandaan komt?

Ze zijn ook al behandelt tegen wortelrot en met wortelstimulerende middelen, dit had bij ééntje een gunstig resultaat bij de andere niet.Zo zijn we dus te werk gegaan, stukken van de grond voorzichtig weg gehaald en vervangen door goed bonsai substraat.

De kleur van de naalden, ziet er niet echt goed uit. deze boom staat bijna los.De wortels zijn allemaal gezond tot op een bepaald punt, steven dan af en eindigen op een stompje.

En nog wat close ups van de wortels.Hier is goed te zien dat ze onderweg ergens stoppen met groeien.
En zo stoppen ze allemaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten