Het is nog steeds warm voor de tijd van het jaar en dat is reden genoeg om van te profiteren. We kunnen nog bijmesten en energie opbouwen naar het volgende jaar. Verplanten in volle veld kan dan weer niet van start gaan wegens de droogte, ook het los maken van de planten met als doel meer compactere kluit te maken kan niet uitgevoerd worden. Wat we wel kunnen is vormen bedraden en uitsnoeien van coniferen. Verder ben ik nieuwsgierig naar de worteltjes van de tweejarigen....
De voeding word nog steeds toegepast hetzij in mindere mate en met meer nadruk op de PK (fosfor/ kalium) zodat er geen flosse groei maar meer stevigere planten gekweekt worden. Dit is toch wel belangrijk voor de weerstand in de winter. Hier doe ik dat met visemulsie en nog een andere vloeibare pk mest.
Ook nog opletten met water. De bomen die zich al in herfstkleuren tooien hebben wel minder nodig, maar er zijn er toch altijd een paar dorstige. Zeker de dagen met veel wind.
Op de foto boven zie je een Juniperus die ik al ruime tijd in mijn collectie heb. Na een paar jaren mindere groei heeft hij zijn vitaliteit terug gevonden en kan er verder gewerkt worden aan de uitstraling van een volwassen bonsai.
Onder een paar fotos van het loof in mindere tijden.
Dit zag er echt niet goed uit en de angst om de boom te verliezen was groot.
De grootste fout die ik gemaakt heb is teveel mest in de vorm van abrakas. Dat zijn die organische mestbollen die ook vochtig moeten zijn om goed te werken. Dus ik elke dag twee keren water gegeven en laat die bollen maar rotten. En dit was zeker slecht voor deze soort. Hierdoor lag de pot helemaal vol met (natte) mest waardoor de wortels geen lucht kregen en afstorven. Gevolg een boom op sterven na dood.
Wat gedaan om hem te redden?
Eerst en vooral in de schaduwhal zetten. Dit doe ik met alle bomen die het moeilijk hebben of die pas een zware ingrepen hebben ondergaan. Hieronder versta ik dan bedrading, verpotting, zware snoei en ook zieke bomen. Dit wil niet zeggen helemaal in de donker, eerder enkel ochtend zon, gefilterd licht op het heetste moment van de dag en weinig wind. Water gift ook verminderd en slechts een paar keren enkele korreltjes chemische mest. Dit heb ik een jaartje vol gehouden en toen de boom enige verbetering vertoonde heb ik hem verpot in het voorjaar. Het had waarschijnlijk minder tijd gekost als hij hem meteen verpot geweest was, maar ik was liever een beetje voorzichtig.
Hier is goed te zien hoe slecht de wortels er aan toe waren in het onderste gedeelte van de pot. Dit was dan ook het natste gedeelte, boven in de pot is er verbetering. Zoals je kan zien zijn er gezonde jonge witte scheutjes.
Allemaal afgestorven wortels.
De grond is op zich niet slecht, geen stof of modder. Allemaal korreltjes en dit is belangrijk voor de goede doorlaatbaarheid.
Toch kies ik ervoor om alle grond te verwijderen en ook alle slechte dode wortels weg te snoeien. Veel schiet er niet meer over. Het is natuurlijk wel beangstigend om zo drastisch te werk te gaan maar we zullen zien dat het de boom zeker ten goede komt.
Voila sé, goed zuiver gespoeld en terug in zijn pot. Vanonder een laagje grovere korrel van 50% akadama en de andere helft kiryu en bimps.
In mijn verdere loopbaan als bonsai tist ga ik wel meer en meer gebruik maken van bims. Het is een waardige vervanger voor kiryu en veel goedkoper.
Hierop komt dan de boom, goed gefixeerd, gebruik gemaakt van draad van twee millimeter en bescherming van een plastiek buisje om de draad om de wortels niet te kwetsen. Belangrijk is dat de boom goed gepositioneerd is en stevig vast staat. Een wiebelende boom breekt telkens weer zijn verse worteltjes, en het zijn juist deze die belangrijk zijn voor de opname van water en voedingstoffen.
Ook een blokje hout kan dienst doen om de boom te stabiliseren. Dit verdwijnt later onder de grond.
Verder aangevuld met fijnere korrel van dezelfde mengeling en goed tussen de wortels gepeuterd.
En zo zag hij er uit na de zomer, klaar om aan te werken. Een keertje lekker relax binnen met een tasje koffie, de zwakke groei er uit geknipt. Ook overbodige takken weg, sommige stonden links en rechts op dezelfde hoogte en dat is minder sierlijk. Dat is wel mooi bij deze, het sierlijke, het vrouwelijke en is zeker noodzakelijk om behouden te blijven.
Verder in draad gezet en zo kan die nog een paar jaren verder groeien om op zijn mooist te worden.
Op de werkplek.
Close up van het gezonde loof, mooi fris groen, héérlijk.
En het 'voorlopige' resultaat.
De Tweejarige Acertjes zal ik in een volgende post bespreken,
Ook over deze Pinus zal ik het hebben. Deze is er ook zeer slecht aan toe geweest en is nu aan beter hand, klaar om terug in model te komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten