woensdag 31 oktober 2018

bonsalloween

De dagen worden kouder en natter, herfstkleuren sieren het landschap. De bonsai vragen minder aandacht en regen valt over het land. Deze tijden gaan meer over vormen en herbekijken van de structuur van de bomen. Bedraden, poetsen van het dode hout, potjes kuisen, opruimen en infrastructuur werken.
De gedrochten van halloween dwalen zelfs rond tussen de bomen.


Leuk toch die griezels.

Vorige keer hadden we het ook over de tweejarige zaailingen en de zoektocht naar mooie nebari. Lijkt in de verste verte nog niet op bonsai, en toch als er één keer mee begint zijn dit héél leuke planten om mee te werken. Voor dat je het weet zijn er al wat dikkere stammen en dan in een plat schaaltje....







Deze fotos van een toverhazelaar, Hamamelis, ga ik jullie ook niet onthouden. Zeer speciaal bloemen en herfstkleuren in dezelfde tijd.





En nu de Juniperus, de Pinus, het bedraden, vormen trekken en buigen. Het leukste aan bonsai, van een warrige losbol naar een mooi evenwichtig geheel.


 De eerste een pinus met een hele mooie shari (=dood hout langs de stam).
Deze boom heeft het ook een aantal jaren moeilijk gehad. Er was een probleem met de knoppen, een ananas galmijt volgens sommigen een schimmel infectie volgens anderen. wat het ook mogen zijn ik heb de boom behandeld tegen schimmen (schimmel) en tegen monsters (beestjes) en nu gaat is hij terug beter, zo goed dat hij helemaal terug gevormd kon worden.

Dit zijn die rare misvormde knoppen.


Ook het in laten groeien van de draden is beter te vermijden. hier zie je het gevolg na enkele jaren. Dit zijn littekens die nooit meer weg gaan.


 Zo zag hem er uit net na de zomer. Goed vol gegroeid, voldoende gezonde naalden. Het grootste 'probleem' zijn nu de cluster vormingen van takjes, doordat de eindknoppen beschadigd waren zijn er verschillende nieuwe knoppen ontstaan net onder de eindknop. Deze zijn nu uitgegroeid en er ontspringen een vijf à zes takjes vanuit hetzelfde punt. Dit is niet erg sierlijk en er moeten er dus verwijdert worden. Ideaal blijven er twee over.


Soms heb ik er ééntje meer laten staan om de onderliggende tak wat aan te sterken. Op deze foto zie je nog steeds de littekens van de ingegroeide draad.

En zo verder helemaal uitgeknipt, oude naalden der uit en een draadje erin, lekker gezellig, af en toe eens kijken waar het met de vorm naartoe moet. Tasje koffie er bij. Beetje afstand nemen potje draaien, andere voorkant. Er zijn beslist leukere dingen om te doen maar... dat zijn er niet zo veel.


Ik heb er voor gekozen de boom wat rechter te presenteren om de shari wat meer in de aandacht te plaatsen. Ik vindt dit het mooiste aan deze boom en ik heb ook de beweging van dit gedeelte laten verder gaan in de takken. Om tot een sierlijk evenwichtig geheel te komen.
Verder word deze boom in het voorjaar in een andere pot gezet en het dode hout moet nog gekuist worden. Voorlopig even rust en laat hem maar genieten van de herfst en zijn regen.


Dus oppassen met de griezels, niet meer te veel water en laat draadjes niet ingroeien. Speel ook genoeg met je bomen vergelijk voldoende mogelijkheden en kies wat voor jouw het beste werkt.
De Juniperus hebben jullie nog tegoed voor volgende week.



bey bey


Geen opmerkingen:

Een reactie posten