maandag 1 oktober 2018

bonsaurus still alive!

Hallo, jullie hebben al een tijdje niets meer van mij gehoord en het gaat goed hier. Na een hete droge zomer is er ondertussen al begonnen met het snoeien en vormen van de bonsai. De laatste mestbollen gaan de grond in en de herfstkleuren laten van zich spreken.



Berberis; deze boom staat nu het tweede jaar in pot and-i-love-him-so-much!

Dit jaar heb ik vooral met mestbollen van abrakas en korrels van greenking gewerkt. Abrakas zijn ronde mestbollen van Japan afkomstig, ze zijn volledig organisch en werken voor langere tijd. Deze keer de iets kleinere versie, zo een twee à drie centimeter doorsnee, en deze werken prima. Ze worden dan half begraven in de oppervlakte van de bonsai pot. Belangrijk is dat ze verteren, rotten en dat op deze manier de bruikbare elementen voor de planten vrij komen.
Greenking zijn ook organische meststoffen, deze zijn kleinere korrels zoals konijnen stopkes. Deze mest werkt iets sneller en krachtiger dan de abrakas en is goed om een sjotche te geven.
Deze twee hoofd meststoffen heb ik drie keren gegeven dit jaar, de overschotten worden steeds verwijderd alvorens nieuwe worden aangebracht. Het is een goede gelegenheid om het tuintje onder de boom eens netjes te verzorgen, onkruid weg, een beetje harken gelijk maken. Ook het verbeteren en zoeken naar een mooie nebarie (=wortelvoet) kan hier uit gevoerd worden. Heerlijke hobby lekker prutsen tussen de plantjes.
En een hobby is het dus echt; verder krijgen ze nog elke week een extraatje in de vorm van vloeibare mest, visemulsie, superthrive,......
Nu is het wel niet de bedoeling om mensen die pas beginnen met de hobby af te schrikken met een hoop werk, het kan ook met minder hoor. Mijn mama zei altijd over haar bloemen rond het huis: de liefde doet ze bloeien, en dat is zo, how more you love them.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten