zaterdag 9 juni 2018

Bonsai: bladsnoei, bedraden en tak selectie.

Hieronder volgt een beschrijving van de bezigheden van een bonsai artiest in volle groeiseizoen. Het gaat hier vooral over loofbomen, Acer campestre en Berberis.

Acer campestre:

Veldesdoorn, na zijn verpotting in het voorjaar alweer vertrokken voor een prachtig groeiseizoen. Stevige scheuten, groene harde bladeren, hij blaakt van gezondheid en dat is fantastisch!

Goed water gegeven, niet te veel. Goede bemesting met abrakas, Tamahi, Dit zijn japanse mestbollen. Ongeveer een drie centimeter doorsnede, gemaakt van organisch materiaal en zijn mest oplossingen voor langere termijn +/- 2 maanden. Daarnaast nog een keertje blauwe korrel en recent greenking. Blauwe korrel is een krachtige chemische samenstelling hiervan geef ik slechts een paar korreltjes, green king is organisch maar produceert ook veel groei. Daarnaast krijgen ze nog wekelijks vloeibare mest toegediend zoals visemulsie, bio-alg, superthrive.
Ook soms bladvoeding, max éénmaal per week.

Voila se, het plantje groeit goed dan gaan we daar eens lekker aan knippen!


Zoals je onder kan zien zijn alleen de bladeren verwijdert, dit is om meer groei binnen in de boom te verkrijgen en zo een beter vertakte boom te bekomen. Een ander punt is dat de verhouding tussen de takken en de stam niet goed is. De takken zijn veel te dun en moeten nog aandikken, de beste methode om dit te bereiken is ze gewoon te laten groeien. De takken staan stevig uit hun eigen, het is dan ook niet nodig om ze te begeleiden met stokken.

Dus laat maar gaan, let him grow strong!


Onder nog een foto van de boom begin mei. Leuk om te zien hoeveel zo een plant vooruit gaat op zo een korte tijd.


Volgende: Berberis series.

Dit zijn een paar bomen die uit de tuin van mijn ouders komen. Ik kan mij nog vaag herinerren dat ze geplant geweest zijn, dat zal toch zeker dertig jaar geleden zijn.

Al die tijd heeft mijn vader ze gesnoeid en niet hoger laten worden dan 50 cm met als gevolg dat er nu een paar super fantastische prachtig mooie bomen beschikbaar zijn, merci pa!

Ze zijn vorig jaar op gepot, hebben een jaartje kunnen groeien. Naar gelang het seizoen van 2017 vorderde zijn er al wat aanpassing gebeurt, het zijn nieuwe planten voor mij dus kunnen ze beter wat rustig aan gepakt worden. Een kwestie van elkaar een beetje te leren kennen. Maar dat gaat goed, in de winter al wat beter bekeken en nu de nieuwe scheuten bedraad en de niet bruikbare verwijdert.
ook maakt hem nog al graag op oud hout scheuten en die moeten ook constant verwijdert worden.

Qua bemesting het zelfde als de campestre hierboven.

Zo ziet hem der nu uit, zeer mooie structuur van zijn stam.Hier boven kan je een mestbol zien liggen, dit is tamahi; Op de onderste foto kan je dan weer zien dat er een acht tal op de pot liggen zodat er nog plaats is voor de grond om te ademen. Ze zijn ook in gegraven om het rotting proces op snelheid te houden.

Dit is een foto net voor het uitsnoeien.


en dit vlak voor het oppotten.De volgende foto's zijn een andere, meer moyogie stijl. Ook heel interessant!Bey bey!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten