woensdag 23 mei 2018

i love knippie knippie; drie Acers.

hopla, groeiseizoen volop aan de gang en knippe maar. vooral de loofbomen dienen open gehouden te worden om voldoende licht en lucht binnen de kroon te krijgen. Hierdoor krijg je fijnere vertakkingen en zo een goede structuur in je boom.

de eerste: acer buergeranium.

eerste foto voor het knippen tweede erna. je kan de stam terug zien en ziet ook het licht terug door de boom schijnen.
Dit was de boom voor de winter, in functie van bedraden zijn de takken niet te kort gesnoeid, dit is nu wel gebeurt. Dus de draadjes zijn verwijderd en de takken terug gesnoeid tot de eerste knoppen na een splitsing. Bij de bovenste foto zijn sommige jonge twijgjes alweer bedraad.

Acer palmatum:

Bij deze zijn vooral twijgjes die op de verkeerde plaats of in de verkeerde richting groeien verwijdert. Ook hier en daar een groot blad zodat er toch vooral van binnen uit gegroeid kan worden.


Bij deze boom was het doel stevige groei te krijgen, snoei wonden te overgroeien en secundaire vertakkingen, echt inkorten van takken heb ik niet gedaan. De scheuten die op goede plaatsen ontsproten zijn kunnen gewoon doorgroeien. Zo krijgen we tegen de winter een stevige tak die dan terug gesnoeid word om zo weer de volgende jaren verder te bouwen aan een fijn vertakte boom.


nog een Acer palmatum:

Deze ongeveer hetzelfde als de vorige, licht en lucht in de boom, hier en daar twijgje bedraad, richting geven. Scheuten aan de onderkant van de tak, scheuten aan de bovenkant en scheuten die naar binnen groeien worden verwijdert. Ook een goede techniek is om en om een scheutje verwijderen: d.w.z. een acer geeft altijd twee scheuten op de zelfde plaats, aan elke kant van de tak eentje. Als je hier telkens eentje verwijdert, om en om eentje links en dan eentje rechts dan krijg je een mooie evenwichtige structuur in je boom.
En gewoon een leuke foto in de ochtend zon.


1 opmerking: