woensdag 28 maart 2018

Bonsai: Over Verpotten.

Lente:

En het is weer tijd om te verpotten. Zoals elk jaargetijde zijn specifieke werkzaamheden en alweer spannend om naar uit te kijken.

Zolang heb je zitten te kijken en te dromen om dat boompje in een ander potje of in een andere hoek in te planten en nu is de tijd gekomen. 
Wat heb je allemaal nodig om te verpotten?
 Ten eerste moet zien dat je voldoende grond aanwezig hebt om aan de slag te kunnen. Dit zijn akadama, een kleikorrel die wat beter water vasthoud; kiryu een vulkanisch gesteente om het mengsel luchtig te houden. Kanuma ietwat zuurder om azalea in te potten.
Dan heb ik ook nog bimps en argex voor de planten die nog niet zo ver geëvolueerd zijn omdat deze veel goedkoper zijn in aankoop.

Potten moeten ook aanwezig zijn, uiteraard!
Draad om de planten in de pot te bevestigen, heel belangrijk dat de boom goed gefixeerd wordt in de pot. Dit is om te voorkomen dat nieuwe worteltjes breken bij het verplaatsen van de boom, of ook als het waait bv. Meestal word hier twee tot twee en een halve mm voor gebruikt.

Een zeef om de grond te zeven. Ik heb hier eentje in drie maten en zo bouw ik dan de grond in de pot op, onder beginnen met de dikste maat voor goede drainage. Dan een maatje dunner en boven de fijnste maat. Dit is héél belangrijk om een goede water/lucht huishouding te creëren in de pot! Dan kan je bovenop nog afwerken met een laagje fijn spaghnum mos om verdamping tegen te gaan.

Ook belangrijk is een eetstokje om de grond goed tussen de wortels in te peuteren.
De verhoudingen in de mengeling akadama/kiryu hangt af van de soorten plant. Voor loofbomen is het meer een 80/20 verhouding voor coniferen meer een 50/50 verhouding. Elke plant is anders en ook elke mens is anders dus over de verhoudingen kan nog veel gezegd worden. Zoeken en proberen wat voor jouw voor elke van jouw bomen het beste past is de uitdaging. Je planten leren kennen en alles daarop afstemmen is het allerleukste van een hobby met levend materiaal. Of zoals ik gelezen heb in getting things done van David Allen: 'Spirit like water' uit jiu jitsu. Ook een goede vergelijking is een schommel; als op de juiste momenten een kleine inspanning doet heb je goede resultaten, als je op de verkeerde momenten veel moeite doet werk je alleen maar tegen en kom je nergens.

En dan nog een wortelschaar een draadtang een yin tang een zaag een wortelzaag een goede tafel een goede achtergrond om te kijken als alles er mooi uitziet en zo verder en zo voort.

Onder een foto met alle benodigd heden.


Goede handschoenen zijn ook en must, niet te dik en goed aansluitend zodat je je feeling niet verliest.En nog een paar beelden van het verpotten.


Deze wortel bal was wel een avontuur!


Berkske al in een klein potje


tweede jaar zaailingen en onder een paar van op het veld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten