dinsdag 20 maart 2018

Bonsai Acer: Eerste verpotting van 2018.



De eerste verpotting van 2018 is een feit. Deze Acer in abudachi stijl kreeg de eer. Reden is dat deze al snel begint uit te lopen, zijn blad begint nu al te ontwikkelen! Ook vindt ik dit een mooie stijl van bonsai en hij doet het meestal niet zo goed, hij loopt snel uit veelbelovend en krijgt dan een tik van vorst of teveel zon en blijft de rest van het jaar pas op de plaats. Dus na een goede snoeibeurt in de winter nu lente en eens kijken hoe het er onder de grond aan toe is.

Niet goed! Bijna geen nieuwe wortels en nog veel leem in de oude kluit. ik heb zoveel mogelijk dode wortels verwijdert en ook de leem tussen de wortels weg gehaald, terug opgepot in de zelfde pot in een mengsel van akadama kiryu 80/20. een echte reden voor weinig wortels kan ik zo direct niet vinden? Hij was wel altijd met natte voeten, ook zaten er kleine witte vliegjes in de pot en de leem is zeker niet goed, weinig doorlatend, nat. Toch in het betere mengsel van de vorige verpotting zaten helemaal geen wortels.

Deze meneer word nu extra goed opgevolgd! Dit wil zeggen bij nachtvorst mag hij in de garage overnachten, water geven zal aanvankelijk nog veel zijn daarna minder zodat hij ook eens moet zoeken voor zijn water te vinden. De pot eens laten opdrogen en dan een plaatsje in de schaduwhal, lekker rustig zeker geen felle zon. Dan krijgt hij ook nog wortelstimulansen zoals superthrive en nog andere hormonen.

Mest word eerst rustig opgebouwd, met een paar bollen abrakas, om de twee weken vloeibare vis emulsie en dan kijken als hij eventueel wat extra stimulansen nodig heeft.

Zo, ik hoop dat hij het goed gaat doen dit jaar aan goede zorgen gaat het hem zeker niet ontbreken het zou héél leuk zijn als deze boom binnen een jaar of vijf terug wat fijne vertakkingen begint te krijgen en ook zijn grote wonden kan overgroeien.

Hieronder nog enkele foto's;


Heel weinig fijne wortels naar buiten toe.


ook langs onder weinig witte fijne wortels, maar er zijn er wel.



De knopjes zijn wel al goed aan het duwen, dat is altijd wel een beetje feest. Heerlijke lente.....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten