maandag 26 februari 2018

Bonsai: Berry berry koud!

Dag allemaal,

Voor deze week en ook een beetje vorige week een koude golf. Wat te doen met de bonsai?

Bonsai zijn in de meeste gevallen wel planten die koude nodig hebben, tenzij je met tropische soorten werkt. Het grootste verschil is dat ze in een pot staan, haha. Hierdoor kan de koude de wortels van alle kanten aanvallen, de pot bevriest helemaal. Voor zo een paar dagen is dat meestal niet zo erg. Het is dit jaar zelfs beter want als ze te vroeg uitlopen gevolgd door late nachtvorst kan schadelijker zijn.

Bonsaurus heeft zijn bomen dus in de plastiek tunnel gezet. Beschermd van de schrale oostenwind maar toch niet te warm. Tijdens de dag als de zon schijnt blijven de deuren open om te hoge temperaturen te vermijden. De planten die het moeilijk hebben gaan een weekske in de garage zonder vorst.

Als je een kast of een hok kan maken zodat ze rond het vriespunt blijven is beter.

Vorige week was het nodig om water te geven. Dit is wel heel belangrijk! Door de wind en de vrieskou drogen de planten nogal snel, coniferen gemakkelijker dan loofbomen. Ook als de vorst lang aanhoud en de potten blijven bevroren kunnen de bomen geen water opnemen, dit kan schade veroorzaken. Dus als de temperaturen boven nul komen effe checken en als nodig is beetje water geven (pot moet ontdooit zijn!).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten