donderdag 25 januari 2018

Bonsai, Crataegus, yamadori, holle stam. En een beetje uitleg over het knippen.


Nog een yamadori, nogal eene flinkere stoere holle stam. In eerste instantie was het niet zo zeer een mooie boom, nu beetje uitgepluisd valt het best wel mee.
Deze heeft wel wat beter gegroeid dan de vorige, in de top had hij nieuwe scheuten gemaakt van een 20cm







Een beetje fotoshoppen zodat het aparte takske en wortels weg zijn en hij ziet er al helemaal anders uit.

De volgende foto's zijn de boom vlak na het uitgraven en tijdens het oppotten in het voorjaar.








Voor het knippen.




Een collage over het uitknippen. Dit is ook wel leuk aan bonsai: foto's trekken en mee spelen. Als je verschillende jaren goeie foto's trekt en die dan aan elkaar kunt breien is dat een leuke manier om de evolutie van een boom te zien en is wel heel sjiek.

Hoe ga je te werk om zo een struik uit te knippen?
Neem je tijd! Trek foto's bekijk deze regelmatig, tijdens water geven en dagelijkse verzorging neem je best ook de tijd om met je planten te 'praten'. Breng er wat tijd door, bekijk ze van alle kanten, draai de pot, denk na. Ga zeker niet over een nacht ijs. Als je het niet weet kan je inspiratie opdoen op het internet of in boeken, je kan ook met je boom naar een meester gaan en met hem overleggen wat de beste te ondernemen stappen zijn.

Be a student not a follower, Jim Rhon

Neem je tijd om deze informatie te verwerken. als je naar een tentoonstelling wil gaan kan je best een gevorderde boom kopen en volgen wat een ervaren meester doet. Je kan ook lekker je eigen zin doen en kneden en boetseren tot je iets hebt wat jij echt mooi vindt. Als je dit echt héél sjiek doet kom je ook ver! Maar volg altijd het ritme van de boom, als hij rust nodig heeft dan moet je hem dat gunnen en als hij er klaar voor is dan kun je eraan werken. Het zijn nog altijd levende wezens, ze bewegen niet veel en maken geen lawaai maar dit is wel zo.

En dan kan je knippen, beetje bij beetje. Eerst die lelijke takken die zeker weg moesten, dan de takken die naar binnen groeien. Takjes die te ver naar boven groeien, driesprongen, en zo verder en zo voort tot je tevreden bent met het resultaat.
Een takje meer wegknippen kan altijd nog, een takje teveel komt niet meer terug.


En nog een paar close-ups van zijn stam.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten