woensdag 27 december 2017

Bonsai: more palmatumDe volgende boom is ook een Acer. Ook weer een terug knipbeurt, wel minder ingrijpend dan de vorige.

Deze zomer had ik hem meegenomen naar de les van Hotsumi, die had hem toen al eens goed terug geknipt. Belangrijk om de structuur open te houden en zo knoppen binnen in de boom te laten ontwikkelen. 

De onderste tak links word dan weer niet terug geknipt om beter laten aan te dikken. Voor een goede verhouding in de boom is het belangrijk dat de onderste takken het dikste zijn. Hoe hoger en verder hij kan doorschieten hoe meer dikte groei hij heeft. Hoe meer geknipt word is minder dikte groei, alleen oppassen dat je niet al te grote littekens creƫert.

Voor de rest eene goeie kerel deze boom, groeit goed, niet te veel complimenten behalve dan bloeden. Bloeden doet hem graag en dat hield mij altijd tegen om fatsoenlijk aan hem door te werken. Nu bij Hotsumi heb ik een leuk trucje geleerd om dit te omzeilen. Zodra het sap begint te lopen kan je de wortels doorsteken met een plamuurmesje, ik weet niet precies hoe het in zijn werk gaat maar na een tijdje stopt het.  Ook raad hij aan de boom in de serre te zetten.

Ten slotte nog een paar draadjes om wat richting te geven en om bepaalde takken voor te bereiden op enten in het voorjaar. Eene schone foto voor de archieven, dit is heel leuk om de evolutie van een boom te zien!

En verpotten in het voorjaar.
De boom voor de werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten