zaterdag 25 november 2017

Eerste jaar zaailingen....



Eerste jaar zaailingen en al een beetje richting geven. Ook eens piepen naar de wortelvoet, deze kunnen we pas beter bekijken in het voorjaar als er verpot word maar, het is toch moeilijk om helemaal niet te kijken.

Ik heb vanaf nu ook een andere benadering gekozen om te kweken. Tot nu werden eerste jaar zaailingen in het veld opgeplant en één of twee malen per jaar gesnoeid. Ook worden om de twee jaar de wortels doorgestoken.

Bij deze plantjes is al van bij het begin de penwortel weggeknipt, dus zodra de eerste schutblaadjes der waren. Nu krijgen ze al wat richting en in het voorjaar worden ze verpot om de wortelvoet beter te bekijken en bij te sturen.

Ze zijn allemaal opgepot in pure bimps en dan op de anti worteldoek gezet. Zo groeien ze met hun worteltjes vast op de grond. Dat gaat sneller.

Kwa verzorging hebben ze enkel chemische mest (blauwe korrel) en elke week iets vloeibaar gehad, visemulsie of iets om de wortels te stimuleren. Dan nog een paar behandelingen tegen schimmels en beestjes en thats it!

De meeste soorten in deze post zijn Betula en een paar Quercus.




Boven: een buergeranium op de oude manier gekweekt.


wortelvoet van de berk ziet er goed uit! Die van de eik zijn minder geslaagd.


Boven: in de lente.


Vlak voor het potten: de wortels al bijgeknipt. In de boekskes doen ze nog hoger afknippen echt in dat witte gedeelte boven de worteltjes. Dat ga ik volgend jaar proberen. Bij de acers was de voet ook minder goed ontwikkeld, die zijn binnenkort aan de beurt.



Deze vind ik een mooie, ik weet alleen niet welke soort het is. Ik kom het korste bij een amelanchier, hoewel de eindknop er helemaal anders uitziet.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten