woensdag 27 september 2017

BONSAI INSTITUTE HOTSUMI TERRAKAWA: PICEA EN JUNIPERENSAfgelopen woensdag bij Hotsumi in de klas geweest. Altijd weer leuk om bij de vriendelijke meneer op bezoek te gaan.
Mijne Picea hebben we in draad gezet en terug vorm gegeven. Wat ik nog niet zeker wist was dat bedraad kon worden over de naaldjes heen, dat kan dus maar wel niet te vast. De dikste takken in draad gezet en de onderste takjes weggeknipt. De rechterkant van de onderste tak moet in de toekomst nog korter.
voor de rest kan hem terug op zijn vertrouwde plaatsje tot in de lente. Dan goed op letten dat niks begint in te groeien en tijdig de draadjes wegknippen. De bemesting dit jaar is goed geweest voor hem, mooie groene naaldjes voldoende groei en nieuwe knoppen.
De Juniperens die ik had meegebracht was een ander verhaal. Veel te veel takken in de top, nieuwe top kiezen is het eerst werk in de vormgeving van deze boom. Na het wegknippen van takken die zeker niet konden dienen liet de meester de klas een nieuwe top kiezen.


Mijn voorkeur ging uit naar de linker bovenste die er nu nog op staat (foto onder). De voornaamste reden was de boog die de andere optie heeft, kort bij de stam (in rood). Dit kan echter wel goed weggewerkt worden met frezen. Dan gaan we voor deze optie en valt de hele bovenkant weg.
Eerste werk is echter een goede verpotting in de lente zodat de boom verder op krachten kan komen. Vormen doen we dan in de herfst-winter van volgend jaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten